ZRUS sa má stať členom Svetového kongresu Ukrajincov

12.08.2005 Celý región

Prešov 12. augusta (TASR) - Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) by mali prijať za člena Svetového kongresu Ukrajincov (SKU) na zasadnutí jeho Rady riadi...
Prešov 12. augusta (TASR) - Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) by mali prijať za člena Svetového kongresu Ukrajincov (SKU) na zasadnutí jeho Rady riaditeľov 17. a 18. augusta v ukrajinskom Charkove. Naznačil to na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove prezident SKU Askold Lozynskyj z New Yorku.

Podľa jeho poznatkov Rada riaditeľov nemá zatiaľ žiaden protest proti členstvu národnostnej organizácie Ukrajincov zo SR. ZRUS podal žiadosť o prijatie do SKU v rámci plnenia uznesení svojho 4. zjazdu v závere roka 2004.
Predseda Ústrednej rady ZRUS so sídlom v Prešove Ivan Laba si v tejto súvislosti myslí, že to môže pomôcť efektívnejšie presadzovať požiadavky príslušníkov tejto národnostnej menšiny v SR v rôznych oblastiach verejnej činnosti. \"V prvom rade je však dôležitá pre nás morálna podpora, \" dodal.
SKU združuje vyše sto organizácií pôsobiacich medzi Ukrajincami za hranicami Ukrajiny v 29 krajinách. Sú medzi nimi USA, Kanada, Brazília, Argentína, Paraguaj, Veľká Británia, Francúzsko, pobaltské štáty, Rusko, Uzbekistan, Kazachstan, Arménsko či Gruzínsko. Podľa Lozynského tvorí diaspóru Ukrajincov na svete asi 250 miliónov občanov. \"Ukrajinci sú lojálni občania tej krajiny, v ktorej žijú, \" povedal. Dodal však, že materinská vlasť je pre všetkých mimoriadne drahá. Aj preto privítali demokratické zmeny v nej po \"oranžovej\" revolúcii v závere roku 2004.
Lozynskyj navštívil SR po druhý raz, v Prešove je však premiérovo. Stretol sa dnes s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom i primátorom Prešova Milan Benčom. Podľa neho sú ukrajinsko-slovenské vzťahy dobré, nie sú zaťažené žiadnym konfliktom.
Lozynského rodičia boli politickí emigranti do USA v roku 1951 zo sovietskej Ukrajiny. Otec prežil pobyt vo fašistickom tábore Osvienčim. Lozynskyj je právnik a prezidentom SKU je od roku 1998. Pred ním bol prezidentom SKU psychiater a ako s úsmevom podotkol, potrebovala táto organizácie nápravu vo svojom duševnom zdraví. Naznačil tiež, že ak dnešným centrom SKU je kanadské mesto Toronto, tak to veľmi dlho nemôže vydržať. Podľa neho musí byť centrom SKU mesto niekde v Európe a to aj vzhľadom na eurointegračné snahy Ukrajiny.
 

Vyberte región